Rüya ve Uykuda Rem Dönemi


Edindiğimiz bilgiler ışığında sizleri rüya, rüya tabirleri ve uyku ile rüya arasındaki bağlantılar şeklinde aydınlatmaya devam ediyoruz.Uykunun ilk REM dönemi yaklaşık on dakika kadar devam eder. Gece ilerledikçe, REM dahada uzayabilir. Bazen de bir saati bulabilir.
Uzun olsun Yada kısa olsun Her REM döneminde rüya görülür. Aslında görülen rüyaların birçoğunu unuturuz veya hatırlayamayız. Araştırma yapan bilim rüya görme olgusunu anlayabilmek ve tespit edebilmek için rüya göreni uyandırır ve gördüğü rüyayı hatırlayıp hatırlamadığını sorar.
İnsanlar rüya görürken luzumsuz ve hoş olmayan bilgiler devamlı bir tarafa atılırlar. Hatırlanan rüyalarımız genel olarak hoşumuza giden ve beğendiğimiz rüyalardır. Yine araştırmalara göre şayet tüm gördüğümüz rüyaları hatırlamış olsaydık, Tüm gün boyunca bunların tesirinde kalır günü yaşayamazdık.
Uykunun NREM Dönemi vucudun dinlenmesini ve sakinliğini sağlar. Beynimin bir yada iki saat kadar sakin bir durumda kalır. Devamında ise on yada yirmi dakika süreyle faal olma zorundadır. REM süreleri beyni faal olmak icap eden özel durumlardır ki beyin uyku halinde dahi yapması gereken görevleri yerine getirsin.Bunların başında kalori toplamak, kan faaliyetleri. Aldığımız bilgiler ışığında Uykuda REM dönemi olmasaydı akşamları yatıp sabahları kalkmak yerine insanlar bir iki saat uyuyup kalkarak On onbeş dakika bekleyip tekrar kalkmamız gerekecekti.
İlk olarak yapılan tecrübelere bakalım, REm REM uykusunu yaşamayan veye problemli insanların kısa zaman sonra psikolojik ve ruhsal açıdan problemler yaşadığı gözlemlenmiştir.Yapılan bazı araştımelara göre ise REM dönemi bulunmayan hastaların rahat uyumalarına müsade edilince normale oranla daha fazla REM uykusu yaşadıkları gözlemlenmiştir. Birde çok uyuyanlar yada diğer değişle uykucu olarak anılanlar ki buna '' long sleeper '' olanlar ise genel olarak ağır işlerde çalışan insanlarda görülmektedir.şayet fazla uyumayacak olurlarsa sosyal hayatlarında ve politik hayatlarında problemler yaşarlar kısaca huzurlu olamazlar ve devamlı olarak şikayet eden insanlar olurlar.Romantizmi seven yada sanatkar ruha sahip insanlar uyku olgusunu insanlardan kaçmada bir araç olarak kullanırlar.
Uyku düzenimizi değiştirmek elimizde değildir. bu dudumda altı saatten fazla uyuyamadığınızı düşünürsek endişe etmemelisiniz bu uykuya olan ihtiyacınızın bu kadar olduğunu ve size yettiğini göstermektedir.Erzurumlu İbrahim Hakkı , marifetname adlı eserinde insanların kalp ve ruhunun uyku ve ölümle temizlediğini söyleyerek şu şekilde izah eder.
Ehlullah demişlerdir ki. Ruhun berzah alemine açılmış iki penceresi vardı. Uyku ve ilham. Rüya görürken insanlar bazı zamanlar ileriki dönemlerde başlarından geçebilecek olayları bazen tam olarak bazende imalı şekilde görürler ki bu durumda bu ancak rüya tabir edilerek öğrenilebilir.